май 092023
 

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празникът се отбелязва за първи път в Пловдив през 1851г., когато в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие. През 1856г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици. За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Народното събрание на 30 март 1990г. Химна на Деня на българската просвета и култура – „Върви, народе възродени“, е написан през 1892г. Автор на текста е Стоян Михайловски, включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика.

Този светъл празник ни вдъхнови да направим съвместна работилница с учениците от 3 в клас на СУ “Св. Софроний Врачански“.  В продължение на две седмици децата от подготвителна група „Светулки“ и учениците от 3 в клас на СУ „Св. Софроний Врачански“ изработиха рисунки с любими техни пролетни празници.

След това по време на организирано посещение в детската градина, децата собственоръчно изработиха 200 книгоразделителя. Малките малчугани от „Светулки“ оцветяваха  буквите от българската азбука и българските шевици, с които са украсени книгоразделителите. Учениците от 3 в клас надписаха с ръкописни букви своите послания и поздрави за празника. Желанието на децата е тези книгоразделители да бъдат подарък за жителите на район Тракия, гр.Пловдив.

Всички детски рисунки събрахме и подредихме за изложба под надслов „ Честит 24-ти май, българи“. От 09.05.2023г. до 24.05.2023г. във фоайето на Район Тракия – Община Пловдив, бул.“Освобождение“ № 63, от където посетителите могат да си вземат книгоразредител- подарък.

Учителите и децата от IV гр. „Светулка“